Aki szeret horgászni annak itt a helye!

Itt igyekszünk bemutatni mindent ami a horgászással kapcsolatba van

Xifo-Mexikói kardfarkú hal:

Eredeti élohely: Mexikó déli része

Rövid jellemzés: A hím 10-12cm hosszú, zöld alapszínu, kékesen irizálódó oldalakkal, a test közepén élénkvörös csíkkal. A hím jellegzetessége a farokúszó kardra emlékezteto alakú nyúlványa. Az importált példányok szépségétol messze elmaradnak a jelenleg medencéinkbentartott zöld Xiphophorusok.

Tartása: A homerséklettel szemben nem igényes, 18°C-os vizu medencében nyugodtan tartható.

Ivatása: Egy-egy nostény 4,5-5 hetenként nagyszámú ivadékot szül. Nem ritkaság szülésenként a 200-250 ivadék sem. A nostények szivesen fogyasztják újszülöttjeiket, ezért általában védeni kell azokat az anya kannibalizmusa elol. A fiatalok gyorsan nonek, ellenállóak.
Az alapszínük szempontjából ismerünk:sárga, aranyvörös, vörös, valamint fekete változatokat.

65_xifo.jpg

Platti-széleshátú fogasponty:

Eredeti élohely: Hazája Közép-Amerika északi területei.

Rövid jellemzés: A vad típus háta olajbarna, oldala ezüstösen csillogó. A farokúszó tövét két sötét folt díszíti. A vad plattik között is tapasztalható némi változatosság. Így pl. vannak olyan állományok, ahol a hímek hátúszóját vörös folt díszíti, valamint egyes populációk hímjeinek hátúszóján fekete folt is megfigyelheto. A hím 3 cm, a nostény 6cm hosszú. Az akváriumban ma már a vad formákat teljesen kiszorították a különbözo tenyészváltozatok. Az albínó, a fehér és xanthoristikus(sárgás alapszínu) változatokat kivéve. A test alapszínét tenkintve vannak sárga, aranyvörös, vörös, vérvörös (sangunieus9 és fekete változatok.

Tartása: A hirtelen változást nem szeretik. Szállítások alkalmával ez gyakran okozhat elhullást. 20°C alatti homérsékleten ne tartsuk oket. Az optimum:23-25°C. Nagyon békés természetu halak.

Ívatása: A platti nostények hajlamosak a koraszülésre. Ivadékuk általában nagyobb szikzacskóval jön a világra, mint például a Xiphorus helleri. A nostények kannibalizmusa mérsékelt. A rokontenyésztésre a Xiphorus maculatus érzékenyebb, mint a helleri. A tenyészváltozatok közül a vérvörös egyedek szaporítása a legproblematikusabb, mert sok a terméketlen nostény.

 

Szumátrai díszmárna:

Eredeti élohely: Szumátra, Indonézia és Borneó folyóvizeiben elterjedt.

 Rövid jellemzés: Az egyik legszebb trópusi díszhalfajunk. Hosszú 6 cm. A háta olajbarna, oldalainak alapszíne sárgás, a pikkelyek széle aranyosan csillogó. A világos alapszínu oldalait négy fekete harántcsík díszíti. A hát-, és a farokúszó, valamint a hasúszók pirosak. A hím vékonyabb, hát-, farok- és hasúszói élénkpirosak. A nostény teltebb, úszói sápadtabbak. Békés természetu, azonban vitorláshalat, gurámi fajokat és legyezofarkú guppikat lehetoleg ne telepítsünk abba a medencébe, ahol szumátrai díszmárnákat is tartunk, mert csipkedéssükkel megsértik az említett fajok úszóit, valamint tapogatóit. Jó étvágyú halfaj, élo és száraz eleségeket egyaránt fogyaszt.

 

Tartása: Lehetoleg 50 literesnél nagyobb medencében tartsuk. Szereti, ha a medence talaja sötét, világos talajon a színei sápadtabbak. A víz keménysége 4-12 nk° között változhat. 6,5-7,5 pH kémhatású víz megfelelo tartásukhoz. Vizük homérsékletét tartsuk 21-25 °C között.

Ívatása: A szumátri díszmárna a közepesen nehezen szaporítható halak közé tartozik. A jó tenyészpár a tenyésztés sikerének alapfeltétele. Lehetoleg fiatal nostényt és 3-4 hónappal idosebb hímet tegyünk ki ívni. A tenyészmedence legalább 15 literes legyen, mert az ívást igen heves nászjáték vezeti be, és egy jól ,,elokészített'' nostény 4-500 ikrát is rakhat. Szaporítása idején a víz keménysége 3-8 nk° között lehet, míg pH értéke 6,5-7,5 között a megfelelo. Tiszta esovíz, forralt, desztillált víz keveréke egyaránt alkalmas az ívításhoz, de ioncserélo mugyantával lágyított víz is használható. Az ívatómedencébe talajt ne tegyünk. Ikráztató növénynek megfelel a Ceratopteris, a Fontinalis, a Myriophyllum vagy a perlonvatta. Az este kitett párok rendszerint a következo, de legkésobb a második reggelen leívnak. A hím ,,kegyetlenül'' hajt, miközben fekete csíkjai teljesen elhalványodnak. Ha a nostény nem hajlandó ívni, sokszor elofordul, hogy a hím agyonhajtja a párját. Az ívást 2-3 óra alatt be szokták fejezni. Ívás alatt az ikrát rendszerint nem fogyasztják, ívás után azonban egyes párok ikrafalók. A lárvák 25-26°C körüli vízhomérsékleten 18-24 óra múlva kikelnek. Az ivadék vizét egyszeru belso homokszurovel filtrálhatjuk mindjárt az elúszás után, még jobb azonban, ha a pár úgy ívik le, hogy a filtráló már a medencében van, és a befejezodött ikrarakás után azonnal elkezdjük a víz szurését. A kis halak érzékenyek a különbözo mikroorganizmusokkal szemben. Sok deformált úszójú, ,,szumi'' család eloidézoi a túlságosan elszaporodott vízi egysejtuek. A kis lárvák kikelésük után 3-4 nap múlva elúsznak és már képesek Artemia salina vagy Cyclops nauplius fogyasztására. 4-5 napi planktonetetés után mikrót is adhatunk nekik. Ezt naponta egyszer szívesen fogyasztják. Kizárólag mikrón azonban nagyon lassan fejlodnek. Háromhetes korban már kezdenek színesedni. Növekedésük gyors Jó pároktól igen nagy létszámú családok nevelhetok, olykor 350-400 ivadék is.

 szumatrai_diszmarna.jpg

Black molly

Eredeti élöhelye: Dél-Amerika és Mexikó partjainál öshonos

 

 (Black molly, Poecilia sphenops) a Poecilia latipinna (Sailfin molly) röviduszonyú díszhal-változata, magyarul elevenszülő fogasponty. Könnyű felismerni, illetve megkülönböztetni a többi haltól, hiszen teste teljesen fekete, úszói rövidek.Igaz, egyre gyakoribb és kedveltebb az molly, melynek hasán arany- vagy ezüstszínű elszíneződés figyelhető meg. Édesvízi akváriumban is elvan, de előnyben részesíti a brakkvizes akváriumot (10 literenként egy kávékanálnyi tengeri sót kell a vízhez keverni). A brakkvíz az édesvíz és tengervíz közötti, 0,1-1% sótartalmú víz.

Igényeit tekintve nem nagyon különbözik a többi elevenszülőtől: az élő- és műeleségeket is elfogyasztja, sőt még a lerakódott algákat is pusztítja. Vizének hőmérséklete azonban nem süllyedhet 23-24 fok alá, mert ekkor magfázhat, amit jellegzetes kígyózó mozgással fog jelezni. A nem megfelelően keringetett vízben hajlamos a fűtőtestre "feküdni", amely szintén megfázáshoz vezethet. Tehát fűtsük a vizét és szerezzünk be jó minőségű szűrőt és víztisztító-berendezést: ezek mellett nem lesz gond.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 19
Heti: 40
Havi: 167
Össz.: 231 044

Látogatottság növelés
Oldal: Akvarisztika
Aki szeret horgászni annak itt a helye! - © 2008 - 2019 - mindenpecas.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »